Gálakoncert színészlegendákkal - Stravinsky és Vivaldi a Magyar Zene Házában - Jegyek itt!

Kelt: 2023.02.01

Gálakoncert színészlegendákkal - Stravinsky és Vivaldi a Magyar Zene Házában - Jegyek itt! Gálakoncert színészlegendákkal - Stravinsky és Vivaldi a Magyar Zene Házában - Jegyek itt!

Igor Stravinsky „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre. Az előadást Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatjuk. Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Stravinsky, a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait hegedű, nagybőgő, klarinét, fagott, kornett (vagy trombita), harsona és egy ütőshangszer alkotta szeptett képviseli.

Vivaldi 1725-ben A harmónia és a találékonység erőpróbája címmel megjelentetett concertogyűjteményben adta ki ,,A négy évszak” című ciklusát. A négy hegedűversenyhez egy-egy szonettet is költött, majd a partitúra megfelelő helyeire beillesztve zenésítette meg ezeket. A szerző teljes sorozatát Václav Morzin cseh grófnak ajánlotta, s a dedikációban így írt irodalom és zene összekapcsolásáról: ,,Nagyméltóságú Úr, (...) Esdekelve kérem, ne csodálkozzék Fenséged, ha e kis létszámú és szerény concertók közt megtalálja A négy évszakot, amely már sok idővel ezelőtt Fenséged türelmes nagylelkűségét élvezhette. Higgye el nekem, hogy azért találtam őket kinyomatásra méltónak - noha minden tekintetben ugyanazok a darabok-, mert a szonettek mellett immár minden bennük ábrázolt dolog pontos magyarázatával láttam el őket. Bizonyos vagyok abban, hogy Ön úgy fogja megítélni őket, mintha újak lennének.”

Gálakoncert színészlegendákkal 2023. február 28-án a Magyar Zene Házában. Jegyárak és jegyvásárlás itt!

Sztravinszkij: A katona története:

Molnár Piroska (mesélő),
ifj. Vidnyánszky Attila (katona),
Bezerédi Zoltán (ördög)
Kelemen Hanna (feleség)
Ascher Tamás (rendező)

Kokas Katalin (hegedű),
Puporka Jenő (nagybőgő)
Klenyán Csaba (klarinét),
Lakatos György (fagott),
Horváth Bence (trombita),
Káip Róbert (harsona),
Joó Szabolcs (ütőhangszerek)
Kelemen Barnabás (karmester)

Vivaldi: A négy évszak

Kelemen Hanna (narrátor)

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Braimah Kanneh-Mason (hegedű)
Soós Előd (brácsa)
Fenyő László (cselló)
Puporka Jenő (nagybőgő)

Dinyés Soma (csembaló) 

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x