Bánk bán opera és balett a Kecskeméti Katona József Színházban - Jegyek itt!

Kelt: 2022.05.04

Bánk bán opera és balett a Kecskeméti Katona József Színházban - Jegyek itt! Bánk bán opera és balett is láthat óa Kecskeméti Katona József Színházban!

Különleges helyet foglal el a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház szívében és történelmében a Bánk bán, ugyanis ez volt az első előadás, amelyet a teátrum műsorra tűzött a 125 évvel ezelőtti megnyitásakor. Azóta többször állították már színpadra, ám ezúttal kifejezetten unikális feldolgozásban láthatja a kecskeméti közönség a klasszikus történetet.

Külön említést érdemel az a tény is, hogy Katona József neve szervesen összekapcsolódik Kecskeméttel, hiszen amellett, hogy a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja itt született és élt, örökségét a város halála óta is méltán és büszkén hordozza: többek között a nemzeti színház is az ő nevét viseli.

Tavalyhoz hasonlóan ismét egy este láthat a közönség operát és balettet: akkor Donizetti A csengő című vígoperáját és a Shakespeare Szentivánéji álom című művéből készült táncelőadást mutatta be teátrumunk. Hasonló köntösbe bújtatja ebben az évadban a színház a Bánk bánt is.

Az első felvonásban Erkel Ferenc jól ismert operája mellett Katona József prózai szövege is megjelenik majd a nagyjából 80 perces, korhű, nem modernizált előadásban, amelyre eddig még nem volt példa. A rendező, Toronykőy Attila kiemelte, hogy nem a teljes mű, hanem a jól ismert slágerek, valamint az emblematikus mondatok kapnak majd teret az operakeresztmetszetben.

A díszlet korhűen fogja tükrözni a Bánk bán jelleget azzal a céllal, hogy felismerhetőek legyenek az 1200-as évek, ám a rendező semmiképpen nem kíván múzeumhangulatot teremteni. Nem lesznek teljes ruházatok sem, csupán jelzések, ráutaló eszközök. Az erős középkori hangulat dominál majd a díszletben: Tihanyi Ildikó díszlettervező egy középkori romtemplom struktúráját emeli a középpontba.

A második felvonásban a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balett-tagozatáé, a Kecskemét City Baletté lesz a főszerep: a Bánk bán balettváltozatát Barta Dóra állítja színpadra, nagyjából 55 percben. A díszlet a kortól elhatárolható, ám nem modernista szándékkal született. Egyfajta hófehér térből indul ki, amelyből megpróbál eljutni a gyászos feketébe, ezzel szemléltetve az események által kialakuló kontrasztot a darab kezdete és végkifejlete között. „Egy fenséges, tiszta, jó energiájú, adottságaiban elegáns és emelkedett közegből szépen lassan töredezünk, fogyunk és sötétülünk be a folyamatok következményeként” – ismertette koncepcióját Barta Dóra.

A két felvonás közötti duplikáció elkerülése érdekében Barta Dóra víziójában elsődlegesen a karakterek, jellemek, szándékok lesznek előtérben, nem pedig a cselekményvezetés, mint Toronykőy Attilánál. A kettő így bár kapcsolódik, az élvezhetőség érdekében elkülönül egymástól.

Az opera címszereplőjét kettős szereposztásban Turpinszky-Gippert Béla és Serbán Attila alakítják, Gertrudisként Laczák Boglárkát láthatja a közönség, Melinda bőrébe pedig szintén kettőzve bújik Rendes Ágnes és Németh-Nagy Johanna.

A főbb szerepekben továbbá Altorjay Tamás, Németh Márton, Tötös Roland, Szemenyei János, Sirkó László, Kristóf Tamás, Bognár Szabolcs, Kristóf István, Mátyási Áron és Kelemen Örs, valamint közreműködik a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház énekkara és zenészei. A zenei vezető Károly Kati, vezényel Drucker Péter és Iván Sára.

Jegyárak és jegyvásárlás itt!

(A második rész) Opera szereposztása:
Bánk bán..................... TURPINSZKY-GIPPERT BÉLA/SERBÁN ATTILA
Gertrúdis..................... LACZÁK BOGLÁRKA
Melinda....................... RENDES ÁGNES/NÉMETH-NAGY JOHANNA
II. Endre...................... ALTORJAY TAMÁS/NÉMETH MÁRTON
Ottó............................. TÖTÖS ROLAND/SZEMENYEI JÁNOS
Petúr bán.................... KRISTÓF ISTVÁN/BOGNÁR SZABOLCS
Tiborc.......................... SIRKÓ LÁSZLÓ/KRISTÓF ISTVÁN
Biberach...................... MÁTYÁSI ÁRON/KELEMEN ÖRS
Soma............................DONGÓ MÁTÉ/KIRÁLY DOMINIK

 

(Az első rész) Táncelőadás szereposztása:
Bánk bán..................... FÖLDESI MILÁN / RAJ MARTIN
Melinda....................... NAGY NIKOLETT
Gertrudis..................... SZŐLLŐSI KRISZTINA
Ottó............................. RAJ MARTIN / FÖLDESI MILÁN
Izidóra......................... VARGA LOTTI / GÖMÖRI LARA
Tiborc.......................... EMANUELE CO
Biberach...................... PAVLESZEK LÁSZLÓ
II. Endre....................... SZIGETHY NORBERT
Petúr bán..................... SALVATORE PAONESSA

 

  

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x