Debussy egyetlen befejezett operáját mutatták be Kolozsváron!

Kelt: 2023.03.21

Debussy egyetlen befejezett operáját mutatták be Kolozsváron! Debussy egyetlen befejezett operáját mutatták be Kolozsváron!

"Zenei csemegét", Claude Debussy egyetlen befejezett operáját, a Pelléas és Mélisande-ot mutatja be kedden a Kolozsvári Magyar Opera - közölték az alkotók csütörtökön sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Szép Gyula, az egyetlen erdélyi magyar opera igazgatója elmondta: az évad talán legjelentősebb bemutatójára készülnek, mivel Debussy egyetlen befejezett operája a zenei "ínyencségek" közé tartozik, kevesen játsszák.

Mint elhangzott, Romániában egyetlen alkalommal, az 1960-as években mutatták be Bukarestben, így a keddi kolozsvári előadás exkluzívnak számít.

A művet javasló Tompa Ábel karmester elmondta, közelebb áll hozzá a Maurice Ravel- és Claude Debussy-féle megközelítése az opera műfajának, ezért választotta a ritkán játszott művet. Ebben a zenekar nemcsak kísérőentitás, hanem az előadásban, sőt, a cselekményben is fontos szerepet kap, így a mű szimfonikus szempontból is megközelíthető - tette hozzá.

Szabó Emese rendező elmondta: őt "megtalálta" Debussy műve, melybe a zeneszerző minden dramaturgiai, színházi gondolatát belevitte, bibliai motívumoktól a zenetörténetig és más művészeti ágakig mindenféle hatást tükröz. A Pelléas és Mélisande "a modern opera, zene mérföldköve", minden későbbi művet ehhez lehet viszonyítani - vélte.

Kovács István operaénekes - aki a mű budapesti színrevitelében is részt vett - szerint a kolozsvári előadásban inkább játszhatnak a művészek. A zene a főszereplő, az előadásban a finomság és az agresszió egyaránt jelen van, a legmélyebb, legtisztább érzelmek jelennek meg - mondta.

A női főszerepet játszó Gebe-Fügi Renáta elmondta: nem könnyű feladat Debussy műve, de "nagyon jó iskola", utána minden más szerepet könnyebb lesz eljátszani. A férfi főszerepet alakító Erdős Róbert szintén nagy kihívásként értékelte a szerepet. Az is kihívás benne, hogy sokszor az énekesek követik a zenészeket, nem pedig fordítva - magyarázta.

Elhangzott: az impresszionista zeneműben nagy jelentősége van a szimbolikának, a jelenetek nagyon eltérő helyszíneken zajlanak, a szereplők az ébrenlét és az álomvilág közötti térben "lebegnek".

A két felvonásban, de öt részben játszott operát kedden, március 21-én és szerdán, március 22-én láthatja a kolozsvári közönség, a francia nyelvű előadás magyar és román felirattal követhető.

Premierként az előadás alatt gyermekmegőrző is lesz, és kezdés előtt fél órával a rendező is megosztja gondolatait a műről a közönséggel.

Az előadásban az opera ének- és zenekara is közreműködik. A díszletet Venczel Attila, a jelmezeket Ledenják Andrea tervezte, a karigazgató Kulcsár Szabolcs.

 

Megosztás:

Kapcsolódó hírek:

Attila opera 2023-ban újra a Margitszigeten - Jegyek itt!
Az Attila opera 2023. augusztus 12.-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható.
VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes 2023-ban Magyarországon - Jegyek itt!
A Virsky Ukrán Állami Népi Együttes 2023-ban Magyarországra látogat. Jegyek a budapesti, pécsi, debreceni, szombathelyi, szolnoki, békéscsabai előadásokra itt!

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x