Dubajban vendégszerepel az Operaház két előadása!

Kelt: 2023.09.10

Dubajban vendégszerepel az Operaház két előadása! Dubajban vendégszerepel az Operaház két előadása!

A Dubaji Opera meghívására A hattyúk tava és a Pillangókisasszony című produkcióival vendégszerepel 2023. szeptember 8. és 13. között az Egyesült Arab Emírségben a Magyar Állami Operaház. A hételőadásos, kétprodukciós, összesen 244 művészt és munkatársat megmozgató túra az intézmény egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddigi legnagyszabásúbb bemutatkozása, egyúttal a magyar előadóművészet valaha volt második legnagyobb szabású vendégjátéka az OPERA 2018-as New York-i fellépése után. A mintegy félmilliárd forint összköltségű, 12 napos dubaji projektet teljes egészében a meghívó fél állja.

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városának szívében, a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa közvetlen szomszédságában található Dubaji Opera 2016-os megnyitása óta ad otthont különböző prózai és zenés színházi műfajoknak, koncerteknek, kiállításoknak és konferenciáknak. A Janus Roston és az Atkins építésziroda által tervezett épület 2000 fős színháztermét Plácido Domingo fellépése nyitotta meg, de énekelt itt José Carreras is, az idei évadban pedig többek között a szentpétervári Eifman Balett fellépésének és Aida Garifullina áriaestjének is helyszínéül szolgál.

A vendégszereplés kapcsán dr. Paolo Petrocelli, a Dubaji Opera igazgatója úgy nyilatkozott: „Örülünk, hogy a Magyar Állami Operaházat először láthatjuk vendégül színházunkban. Ez az együttműködés fontos mérföldkövet jelent intézményeink azon közös erőfeszítésében, hogy előmozdítsák a kultúrát és a művészetek kiválóságát. A Dubaji Opera küldetésének része, hogy kivételes előadásokkal és felejthetetlen élményekkel inspiráljuk és emeljük közösségünket és közönségünket. Ezért döntöttünk úgy, hogy új évadunkat a Magyar Állami Operaház két kivételes opera- és balettprodukciójával nyitjuk meg. Alig várjuk, hogy kedves közönségünkkel együtt megünnepelhessük egy ilyen tekintélyes társulat művészetét és tehetségét”.

A Magyar Nemzeti Balett szeptember 8. és 10. között öt alkalommal mutatja be Rudi van Dantzig és Toer van Schayk koreográfiájával Csajkovszkij A hattyúk tava című klasszikus balettjét. Az előadás főbb szerepeit Melnyik Tatyjana és Yakovleva Maria (Odette/Odile), Timofeev Dmitry és Scrivener Louis (Siegfried), valamint Radziush Mikalai és Kekalo Iurii (Rothbart) alakítják. Az előadásban közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei is, a Magyar Állami Operaház Zenekarát a debütáns Hontvári Gábor dirigálja. Ezt követően szeptember 12-én és 13-án Puccini Pillangókisasszony című operája Kerényi Miklós Gábor 2000-es rendezésében látható, a főbb szerepeket Létay Kiss Gabriella és Kriszta Kinga (Cso-cso-szán), László Boldizsár (Pinkerton), Gál Erika (Szuzuki) és Haja Zsolt (Sharpless) alakítják, az OPERA zenekarát és énekkarát Kovács János vezényli. Az OPERA összesen 244 fővel utazott ki az Egyesült Arab Emírségekbe, köztük 9 énekes szólistával, 2 karmesterrel, 66 zenekari, 23 énekkari és 69 balettművésszel, 10 balettnövendékkel, 14 statisztával és 24 színpadi műszaki és háttérmunkatárssal.

A dubaji vendégjáték a Magyar Állami Operaház csaknem egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddig legjelentősebb fellépése. 2012-ben az OPERA a Müpával partnerségben mutatta be Mozart Szöktetés a szerájból című operáját a maszkati Ománi Királyi Operaházban, illetve Katarban Verdi Aida című operájának előadásában vett részt művészeivel. 2018-ban ugyancsak Ománban Juan Diego Flórez koncertjén közreműködött a Magyar Állami Operaház Zenekara. 2017-ben az OPERA Zenekar a jordániai Dzseras római kori romjai között Andrea Bocellit kísérte egy különleges fellépésen, míg 2019-ben a dalszínház Goldmark Sába királynője című operájával vendégszerepelt Tel-Avivban, az Izraeli Operaházban. Legutóbb 2020 elején az OPERA Zenekar a milánói Scala balettegyüttesének Giselle-produkcióját kísérte a kuvaitvárosi Dzsaber Al-Ahmed sejk Kulturális Központban, jövőre pedig – a régiós tervek szerint – Törökországban és Szaúd-Arábiában vendégszerepel a Magyar Állami Operaház társulata, egyéb távolabbi ázsiai úti célok, India és Japán mellett.

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x