FEKETE HATTYÚ balettfantázia előadása Csajkovszkij zenéjére Szegeden!

Kelt: 2023.08.30

FEKETE HATTYÚ balettfantázia előadása Csajkovszkij zenéjére Szegeden! A SZEGEDI KORTÁRS BALETT FEKETE HATTYÚ balettfantázia előadása Csajkovszkij zenéjére 2024. április 12.-én 19:00-kor kerül bemutatásra a Szegedi Nemzeti Színházban. Jegyek hamarosan!

„Már régen szerettem volna megpróbálkozni ezzel a műfajjal” – írta Csajkovszkij A hattyúk tava komponálása közben Rimszkij-Korszakovnak, mintegy magyarázkodásképp, mivel akkoriban „komoly” zeneszerző nem vállalkozott balettzene szerzésére. Számára azonban a témául választott régi orosz népmese kiváló alkalomnak bizonyult arra, hogy valóságos érzelmeket és szenvedélyeket mutathasson meg, hitet tehessen az emberi tisztaság, a jóakarat és bátorság mellett; és a rabságban vergődő hattyúleányok sorsában kifejezhesse korának uralkodó hangulatát: a mélabút. Ez utóbbi érzés nem volt ismeretlen a számára sem. A félelemmel teli titkolózás egész életére rányomta bélyegét, számtalanszor küzdött depresszióval, a halált is megkísértve. Öngyógyításként, terápiás céllal írta ki magából az éteri Fehér és a szenvedélyes Fekete Hattyút, érzékeny, neurotikus lelke kivetüléseit. Sajátosan orosz dallamok ezek, bensőségesek, sokszor fájdalmasak, „s olyan szívbe markolók, mint egy sikoly a sötét éjszakában” (Eduard Hanslick bécsi zenekritikus). Ezt a kettéhasadtságot érzékelteti Odette és Odile alakja, mely szerepeket ugyanarra a balerinára szokás osztani.  

Vagy esetünkben egyszerre sokra…

A SZEGEDI KORTÁRS BALETT FEKETE HATTYÚ balettfantázia előadása Csajkovszkij zenéjére 2024. április 12.-én 19:00-kor kerül bemutatásra a Szegedi Nemzeti Színházban. Jegyek hamarosan!

Rendező: Juronics Tamás

Megosztás:

Kapcsolódó hírek:

István, a király az Erkel Színházban 2025-ben - Jegyek itt!
István, a király 2025-ben az Erkel Színházban! Jegyek itt!
Gálakoncert színészlegendákkal 2024-ben Kecskeméten az Agorában - Jegyek itt!
Gálakoncert színészlegendákkal - Vivaldi és Stravinsky 2024. május 2-án Kecskeméten a Hirős Agorában. Jegyek és fellépők itt!
A hattyúk tava a Margitszigeten - NYERJ jegyet!
A hattyúk tava kortárs balett 26 táncosra 2024. július 20-án Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható.
Juan Diego Flórez koncert Budapesten a MÜPA-ban - Jegyek itt!
Juan Diego Flórez koncert 2024. december 13-án Budapesten a MÜPA-ban. Jegyek itt!
Ukrainian Classical Ballet Diótörő balettje a Budapest Kongresszusi Központban - Jegyvásárlás itt!
Az Ukrainian Classical Ballet Diótörő balett előadása a Budapesti Kongresszui Központban látható 2024. december 22-én. Jegyek lentebb!

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x