José Carreras koncertezik 2023-ban Budapesten az Arénában!

Kelt: 2023.08.26

José Carreras koncertezik 2023-ban Budapesten az Arénában! José Carreras koncertezik 2023-ban Budapesten az Arénában!

Legújabb gálakoncertjével tér vissza José Carreras Magyarországra. A világhírű, 76 éves spanyol tenor november 29-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

Minden idők egyik legsikeresebb operaénekesét a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri, vezényel David Giménez, a sztárvendég Miklósa Erika lesz - közölte a szervező Live Nation kedden az MTI-vel.

Mint írták, José Carreras különösen Verdi és Puccini operaelőadásaiban szerzett hírnevet magának. Diszkográfiája több mint százötven lemezfelvételt tartalmaz (ezek közül ötven teljes opera), nevéhez 85 milliós lemezeladás fűződik.

"Nagyon örülök, hogy visszatérhetek egyik kedvenc közönségemhez, a magyar zenerajongókhoz, akik előtt már sok emlékezetes fellépésem volt" - idézte Carrerast a közlemény.

Barcelonában született. Tehetsége hamar megmutatkozott, alig nyolcévesen a spanyol rádióban adhatta elő Az asszony ingatag című Verdi-áriát. Tizennyolc évesen debütált Bellini Norma című operájában, a címszerepet éneklő szoprán, Montserrat Caballé ajánlására szerepet kapott Donizetti Lucrezia Borgia című operájában is.

1971-ben megnyerte a parmai nemzetközi Verdi-énekversenyt, ugyanabban az évben mutatkozott be Londonban, három évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékokon Herbert von Karajan meghívására Verdi Requiemjében léphetett fel. A dirigens hatására nyitott a lírai tenor repertoártól a hősi tenor szerepek felé. Nagy sikerrel szerepelt a könnyedebb műfajokban is, énekelt Leonard Bernstein West Side Story című musicaljében Kiri Te Kanawa oldalán.

Huszonnyolc évesen már meghódította a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönségét. A zenekritikusok elsősorban hangjának különleges, lágy csengését, szerepeivel való teljes azonosulását emelték ki. Carreras 1987-ig mintegy hatvan szerepben, több mint ezer alkalommal lépett fel, abban az évben derült ki, hogy leukémiában szenved. Legyőzte a betegséget, 1988 júniusában Barcelonában 150 ezres tömeg előtt tért vissza, nemzetközi alapítványt hozott létre a leukémiás betegek és a betegséggel kapcsolatos kutatások támogatására, számos jótékonysági eseményen vesz részt. Az Európai Hematológiai Társaság 1999-ben Carreras-díjat alapított a hematológiai kutatások elismerésére.

1990-ben, az olaszországi labdarúgó világbajnokság döntője előtt együtt lépett fel két másik világhírű tenorral, Plácido Domingóval és Luciano Pavarottival. Az előadást a televízióban százmilliók követték. Akkora sikerük volt, hogy további harminc alkalommal adtak együtt koncertet, amivel óriási lemezeladásokat generáltak. Carreras volt a sevillai világkiállítás és a barcelonai nyári olimpiai játékok programjainak művészeti vezetője.

2009-ben jelentette be visszavonulását az operaházi szerepektől, fellépéseit azóta koncertekre korlátozza. Kivételt egy alkalommal tett, 2014-ben Christian Kolonovits osztrák zeneszerző El Juez (A bíró) című operájának címszerepe kedvéért, a mű bilbaói ősbemutatóján.

A Grammy-díjas tenor megkapta a francia Becsületrendet, a Brit Award zenei díjat, a spanyol Asztúria hercege-díjat, hazájában több színház is a nevét viseli.

Magyarországon is rendkívül népszerű; pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később Tokody Ilonával, Rost Andreával és Marton Évával. 1976-ban járt először Budapesten, 2005-ben ő "énekelte be" a Nemzeti Hangversenytermet az újonnan felépült Müpában. Legutóbb 2018 decemberében hallhatta a magyar közönség, amikor a Budapest Sportarénában több áriát adott elő.

Novemberi koncertjén az Arénában Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő lesz sztárvendége. A gálaesten a Carrerashoz hasonlóan katalán David Giménez vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart. Giménez rendszeresen együtt dolgozik José Carreras mellett Plácido Domingóval, Anna Netrebkóval, Kiri Te Kanawával és Bryn Terfellel is. A Budafoki Dohnányi Zenekar 1993 óta hivatásos együttesként Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, érdemes művész irányításával Magyarország egyik vezető együttese, amely Európa valamennyi országában fellépett már. A zenekar kísérte 2017-ben José Carrerast budapesti koncertjén.

 

Megosztás:

Kapcsolódó hírek:

Il Volo koncert Budapesten a Sportarénában - Jegyek itt!
Az Il Volo legújabb koncertturnéjával Budapestre érkezik. Az Il Volo koncertje 2023. október 9-én érkezik Budapestre a Papp László Sportarénába. Jegyvásárlás itt!
December 24-én este is lesz Diótörő előadás az Operaházban - Jegyek itt!
A diótörő 2023-ban Budapesten a Magyar Állami Operaházban. Jegyvásárlás itt!
Igazából Karácsony 2023-ban Budapesten az MVM Domeban - Jegyvásárlás itt!
Igazából Karácsony 2023-ban Budapesten az MVM Domeban - Jegyvásárlás itt!
Újévi gála 2024-ben Siófokon - Jegyek és fellépők itt!
Újévi Gála 2024. január 5-én Siófokon a Kálmán Imre Központban Rost Andrea, Dolhai Attila, Farkas Pál, Rálik Szilvia, Kovácsházi István közreműködésével. Jegyek itt!
A hattyúk tava 2024-ben a Nemzeti Táncszínházban - Jegyek itt!
A Székesfehérvári Balett előadásában a Hattyúk tava 2024. január 27-én Budapesten a Nemzeti Táncszínházban lesz látható. Jegyek itt!
A TV-ben lesz látható az Igazából Karácsony koncert!
Évek óta siker az Igazából Karácsony koncert. Az MVM Dome színpadán 2023-ban is látható lesz a koncert, ahogy 2022-ben is látható volt.

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOK



LEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x