Kihirdette 2023/2024-es műsorát a Magyar Állami Operaház

Kelt: 2023.03.22

Kihirdette 2023/2024-es műsorát a Magyar Állami Operaház Plácido Domingo, István, a király junior, adventi szeánsz, Orosz, cseh, lengyel és délszláv szerzők művei is szerepelnek az OPERA szláv szezonjának programján. 14 premiert, köztük 6 egész estés előadást, 2 külföldi vendégjátékot, 2 magyar ősbemutatót, 1 magyarországi premiert, valamint 3 új gyermek- és ifjúsági előadást is tartalmaz a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évadának programja. Műsoron a Ruszalka, a Borisz Godunov és a Spartacus, koncertszerű előadásokban lép fel Plácido Domingo és Anna Netrebko, az OPERA Zenekar pedig egy centenáriumi Kodály-hangverseny mellett döntően szláv szerzők műveiből állítja össze koncertprogramját. Az OPERA szólistái és együttesei emellett az idei évben bukaresti és dubaji meghívásoknak is eleget tesznek.

Orosz, cseh, lengyel és délszláv szerzők művei is szerepelnek az OPERA szláv szezonjának programján, de témájuk, alkotóik és más vonatkozások nyomán összesen 40 olyan mű található a dalszínház 2023/24-es repertoárján, ami valamilyen formában kötődik a szláv kultúrához.

A Színházi Olimpia részeként az évadot 2023. szeptember 9-én és 10-én két külföldi vendégjáték nyitja meg az Operaházban: az első nap a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában érkezik Mozart Così fan tutte című vígoperája az elismert orosz színházi- és filmrendező, Kirill Szerebrennyikov színrevitelében, az ugyancsak neves német karmester, Erina Yashima dirigálásával. Másnap a Kassai Állami Opera előadásában mutatkozik be először Magyarországon Karol Szymanowski 20. századi lengyel zeneszerző Roger király című operája. A mediterrán és az antik kultúra iránti vonzalomtól átitatott művet Peter Valentovič vezényletével, Anton Korenči rendezésében láthatja az operaházi közönség.

A 139 éves Magyar Állami Operaház története során először tűzi műsorára saját produkcióban Dvořák Ruszalka című operáját. A hangját szerelméért feláldozó vízitündér történetét Brassói-Jőrös Andrea címszereplésével, Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével 2024. január 27-től tűzi műsorára cseh nyelven az Operaház. Mozart Don Giovanni című operáját – melynek ősbemutatóját a prágai Rendi Színházban tartották – Salzburg, Berlin, Madrid, Amszterdam és Párizs után Budapesten is megismerheti a közönség Claus Guth többszörösen díjazott német rendező 2008-as színrevitelében. A 2024. március 2-tól Bretz Gábor címszereplésével látható produkciót Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja. Ugyancsak Bretz Gábor a főszerepben tűzi műsorára az OPERA Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely több mint 22 év után tér vissza az együttes repertoárjára, és először hallható Magyarországon a Rimszkij-Korszakov-féle átdolgozástól mentes ősváltozatban. Az előadást Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezi, karmestere Kocsár Balázs.

Az újra játszó Eiffel Műhelyház 2023 decemberében két magyar ősbemutatót is műsorára tűz. Igazi szenzációnak ígérkezik a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter az OPERA megrendelésére írt első magyar nyelvű operája, a Valuska, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényét adaptálja színpadra. A december 2-tól látható előadást, amelyet a szerző dirigál, Haja Zsolt címszereplésével Varga Bence állítja színpadra. A Jézus születését elmulasztó negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Selmeczi György Artaban című adventi szeánsza. Az Ókovács Szilveszter ötlete nyomán és rendezésében megszülető produkció érdekessége, hogy azt a közönség bekötött szemmel, nyugágyakban ülve hallgathatja meg. A Dobszay Péter által vezényelt előadás művészeti vezetője Érdi Tamás zongoraművész. Szintén különleges színházi csemegének ígérkezik Auber Fra Diavolo, avagy A terracinai vendégfogadó című vígoperájának bemutatója, ami több mint 60 év után tér vissza a dalszínház repertoárjára, és amit ismét Szinetár Miklós visz színre, akinek 70 évvel korábban ez volt az első rendezése az OPERA berkeiben. A magyar nyelvű előadás karmestere Szennai Kálmán lesz.

A Magyar Nemzeti Balett a Bartók TáncTriptichon című előadásában két új bemutatóval egészíti ki Velekei László idén februárban bemutatott A fából faragott királyfi című koreográfiáját. A csodálatos mandarint Venekei Marianna, az együttes balettmestere, míg a Táncszvitet a nemzetközileg is foglalkoztatott koreográfus, Várnagy Kristóf állítja színpadra. A 2024. február 3-tól látható produkció karmestere Vajda Gergely. 

Az Eiffel Műhelyház ifjúsági programjai közt 2023. szeptember 30-án mutatja be Donizetti A csengő című vígoperáját Toronykőy Attila átrendezésében, amit ezt megelőzően az MVM Pikoló Programjában 8. osztályos diákoknak hirdet meg az OPERA. Az előadásokat Dobszay Péter és Tóth Sámuel Csaba vezénylik. Ezt követően az István, a király iskolába megy című produkció nyomán a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek közreműködésével jön létre a népszerű Szörényi–Bródy-rockopera ifjúsági változata. Az István, a király (junior) 2023. november 11-től Feke Pál rendezésében és narrációjával, a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel partnerségben látható. Végezetül a Magyar Nemzeti Balettintézet a nagy sikerrel futó KisHattyúk tava és az idén tavasszal debütáló KisCsipke mintájára 2024. május 25-én mutatja be KisKalóz című előadását A kalóz című klasszikus balett története nyomán.

Az évad jövő nyári bemutatójaként az OPERA Rossini A sevillai borbély című népszerű vígoperáját újítja fel a Margitszigeti Színházban. Káel Csaba 2016-os, a szombathelyi Iseumi Játékokon bemutatott rendezése korábban a Müpában is látható volt, a 2024/25-ös évadtól pedig az Operaház repertoárján szerepel.

A nemzetközi hírű előadók közül Plácido Domingo először lép fel koncertszerű előadásban az Operaházban, és énekli el Nabucco szerepét 2023. december 4-én és 8-án, Kocsár Balázs vezényletével. Anna Netrebko és Yusif Eyvazov ugyancsak hangversenyszerű előadásban lép a közönség elé Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben, Denis Vlasenko vezényletével 2024. február 1-jén az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Jövőre is folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával című sorozat Kristīne Opolais, Piotr Beczała, Olga Peretyatko, Ferruccio Furlanetto és Lisette Oropesa fellépésével, míg Príma Donnák címmel Kossuth-díjas operadívák számára életmű-gálaestet is útjára indít az OPERA az Eiffel Műhelyház Bánffy termében. Az esteken fellép Tokody Ilona, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Kolonits Klára, Sümegi Eszter, Miklósa Erika és Rost Andrea.

A Magyar Állami Operaház Zenekarának Andrássy úti koncertjei ugyancsak követik a szláv szezon tematikáját. A 2023. szeptember 27-i évadnyitó Opera186 hangversenyen Kocsár Balázs vezényletével Glinka Ruszlán és Ludmilla-nyitánya, Rahmanyinov 2. zongoraversenye és Csajkovszkij 5. szimfóniája csendül fel. A 2024. március 18-i Ybl210 gálakoncerten ezúttal Glazunov Évszakok című balettzenéje és Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus műve szerepel.

A koncertsorozat kiemelt eseménye a Szlávok elnevezésű hangverseny 2024. június 2-án és 4-én, ahol Dvořák 9. szimfóniája mellett részletek hangoznak el Smetana Az eladott menyasszony, Moniuszko Halka, Zajc Zrínyi és Erkel Brankovics György című operáiból, valamint Suchoň Hegyi szvitjéből. Az est karmestere Dohnányi Olivér. A tematikus koncertprogram záróeseménye az OPERA hagyományos évzáró és díjkiosztó gálája, a Csillagóra 2024. június 23-án, ahol Csajkovszkij 1812 című nyitánya teljes előadói apparátussal szólal meg, hasonlóan Kodály Budavári Te Deumához, szintén Kocsár Balázs vezényletével.

Kodálynál maradva, az OPERA zenei együttesei a Psalmus Hungaricus ősbemutatójának centenáriuma alkalmából 2023. november 15-én ünnepi műsorral készülnek a zeneszerző kiemelkedő alkotásaiból az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában, ahol a Galántai táncok és az életművet lezáró nagy mű, a Laudes organi is felcsendül többek közt Erdélyi Dániel, Kesselyák Gergely és Medveczky Ádám vezényletével. Immár hagyományos programjai közül a Zenekar, az Énekkar és a Gyermekkar a zene világnapján az Operaházban adja elő Mahler 8. szimfóniáját Kovács János dirigálásával, és hagyományosan ugyanitt hangzik el halottak napján és két további alkalommal Verdi Requiemje, idén Nánási Henrik dirigálásával, Újév napján és másnapján pedig Beethoven 9. szimfóniája is Halász Péter vezényletével.

 

Megosztás:

Kapcsolódó hírek:

Mága Zoltán Újévi koncert 2024-ben a Papp László Budapest Sportarénában - Jegyek és fellépők itt!
Mága Zoltán Budapesti Újévi koncertje 2024. január 1-én a Papp László Budapest Sportarénában kerül megrendezésre. Jegyárak és jegyvásárlás itt!
HAVASI Symphonic 2023-ban az Arénában - Jegyek itt!
HAVASI Symphonic 2023. december 9-én a Papp László Budapest Sportarénában! Jegyek itt!
A hattyúk tava a Margitszigeten - NYERJ jegyet!
A hattyúk tava kortárs balett 26 táncosra 2024. július 20-án Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható.
Juan Diego Flórez koncert Budapesten a MÜPA-ban - Jegyek itt!
Juan Diego Flórez koncert 2024. december 13-án Budapesten a MÜPA-ban. Jegyek itt!
Ukrainian Classical Ballet Diótörő balettje a Budapest Kongresszusi Központban - Jegyvásárlás itt!
Az Ukrainian Classical Ballet Diótörő balett előadása a Budapesti Kongresszui Központban látható 2024. december 22-én. Jegyek lentebb!

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x