Marionett Fenomenál - Megjelent Balassa Krisztián karmester első novelláskötete

Kelt: 2021.11.05

Marionett Fenomenál - Megjelent Balassa Krisztián karmester első novelláskötete A Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg novemberben Balassa Krisztián karmester első novelláskötete, a Marionett Fenomenál.

Szörnyű rablás rázza meg Magyarországot, ismeretlen tettesek egymás után lopják a köztudatból a magyar szavakat. Hajsza indul a rablók után, de mindhiába, a magyar nyelv szép lassan eltűnik, az emberek többé nem tudják kifejezni magukat. A közöny miatt megcsömörlött szereplők inkább saját vágyaik valóra váltásával vannak elfoglalva, amelyek fokozatosan felemésztik őket. A fejezetek korunk lényeges problémáit feszegetik: karrier, önmegvalósítás és kiégés, szembenézés a problémákkal vagy elfordulás, művészet vagy bulvár, segítségnyújtás vagy közömbösség, vakhit vagy ráció. Mindenki másra vágyik az életben, és ezek a vágyak hajtanak minket előre. Van, aki a rabjává válik, más csak üldözi egész életében. A könyv központi kérdése: mi lenne velünk, ha teljesülhetne a legfőbb vágyunk, és mit kezdenénk az ezzel kapott lehetőséggel?

Balassa Krisztián zeneszerzés szakon végzett a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd két diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, karvezetés, ezt követően pedig karmester szakon. 2002–2004-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, majd 2016-ig a Budapesti Operettszínház karmestere és zenei vezetője volt. Magyarországon olyan zenekarok élén állt, mint a Concerto Budapest, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Kodály Filharmonikusok. 2016-tól a Stage Entertainment GMBH karmestere, dolgozott a berlini Theater des Westens Színházban, a stuttgarti Apollo Színházban, a kölni Musical Dome-ban és a müncheni Deutsches Theaterben. 2018-tól a stuttgarti Palladium Színház zeneigazgatóhelyettese. Itt kezdte el írni első művét, a Marionett Fenomenált. 

A Kalligram Kiadó gondozásában megjelenő könyv műfaját tekintve urban fantasy. A huszonhárom fejezetből álló történetet a közös helyszín és a szereplők kötik össze és formálják egybefüggő cselekménnyé. A novellák egy nagyon is valóságos 8. kerületi alternatív jelenben játszódó fantáziavilágot mutatnak, amelyben napjaink legnyugtalanítóbb kérdéseivel szembesülhetünk. A kisebbségek helyzete, a hajléktalanság, a rasszizmus, a családon belüli erőszak, a homofóbia, a korrupció vagy a #metoo mozgalom csak néhány a témák közül, amelyet életre keltenek a történetek szereplői.

Cserna-Szabó András így ajánlja a könyvet:
Az irodalmi vezetéknevet viselő szerző első kötetében eddig ismeretlen vidékre vezeti olvasóját. Novellafüzérében a múlt és a jelen nyolcadik kerülete jelenik meg, de ez a nyolcadik kerület nem az a „nyócker”, amit jól ismerünk az életből és az irodalomból. Ez a Józsefváros olyan, mintha maga Ernst Theodor Amadeus Hoffmann szállt volna le a 4-6-os villamosról, és ő beszélné el, milyen titkokat rejteget a Zsolozsma tér és környéke. Balassa Krisztián (aki eredetileg szintén karmester, mint E. T. A.) könnyed, humoros és érzelmes, szinte offenbachi hangon mesél rabságról és szabadságról, a szinte elvághatatlan szálakról, melyek az embert, ezt a létfelejtő marionettbábut szenvedélyeihez és vágyaihoz, vagyis hatalmas fenomenáljaihoz láncolják. Üdítően izgalmas, ahogy rögvalóságból és transzcendenciából habarcsot készít, ezzel ragasztja össze saját városának tégláit.

Könyvbemutató: 2021. november 8., hétfő, 17 óra  - Írók Boltja
Író-olvasó találkozó: 2021. december 6., hétfő, 18 óra – Kastner Kommunity

Balassa Krisztián Marionett Fenomenál című könyve már kapható! 

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x