Zádor Jenő amerikai magyar zeneszerző művei CD-n!

Kelt: 2012.07.30

Zádor Jenő amerikai magyar zeneszerző művei CD-n! Megjelent a MÁV Szimfonikus Zenekar új CD-je, amelyre Mariusz Smolij lengyel karmester vezényletével Zádor Jenő művei kerültek. Az Amerikában sikeres magyar komponista méltatlanul kevéssé ismert szülőhazájában.

Újabb olyan felvétel jelent meg a Naxos lemez- és DVD-kiadó gondozásában, amelyre külföldön sikeres, de Magyarországon alig játszott alkotók darabjai kerültek. Az előző korongról a filmzeneszerzőként számon tartott Rózsa Miklós szimfonikus művei szólnak, a friss CD-ről Zádor Jenő kompozíciói ismerhetők meg.

Az 1894-ben Bátaszéken született és 1977-ben Los Angelesben elhunyt zeneszerző és zenetörténész darabjaiból 2010-ben több koncertet játszott a MÁV Szimfonikus Zenekar Bátaszéken, Pécsett és Budapesten is. A hangversenyeken azok a szimfonikus alkotások szólaltak meg, amelyek a CD-n is szerepelnek.

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy érdekes és ízig-vérig magyar zenékről van szó, annak ellenére, hogy Zádor Bécsben, Lipcsében - itt Max Regernél -, majd Münsterben szerezte diplomáit. Tanítani is Bécsben, a Neues Wiener Konservatoriumban kezdett, majd 1935 és 1939 között a budapesti Zeneakadémia tanáraként működött. Szimfonikus darabjain kívül több operát is komponált, mások mellett Gogol drámáját, A revizort is operaszínpadra vitte, már 1935-ben. Hazai pályája 1939-ben szakadt meg, az Egyesült Államokba emigrált - fűzte hozzá az igazgató. Világhírnevét első amerikai sikere, a Kolumbusz Kristóf című opera hozta meg, amelynek a New York-i Rockefeller Színházban megtartott bemutatóját az NBC rádióállomás is közvetítette. Operáit, zenekari műveit Európa és Amerika nagyvárosaiban, Budapesttől Los Angelesig mindenhol bemutatták.

Hollywoodban annak a sokat foglalkoztatott filmzeneszerző csapatnak a tagja lett, amelyek rangját Erich Wolfgang Korngold, Franz Waxman és Rózsa Miklós tevékenysége adta meg, Rózsának a Ben-Hur című filmhez írt zenéjét Zádor hangszerelte.

Öt mű van a lemezen, az Öt kontraszt zenekarra (Five contrasts for Orchestra)címűt az Egyesült Államokban írta és adta ki, 1965-ben híres honfitársa, Ormándy Jenő vezényelte a philadelphiai ősbemutatót - emelte ki Lendvai György. A Gyermekszimfónia, az Ária és allegro vonósokra és fúvósokra, a Magyar Capriccio és a Csárdás Rapszódia ismerhető meg a CD-ről.

Az igazgató azt is elárulta, hogy újabb lemezre van felkérésük a Naxostól, amit egyelőre nem tudnak teljesíteni, mert a felvétel költségeit nekik kellene finanszírozni. Bár több mint 150 koncertet adtak ebben az évadban, az előadóművészeti törvény 2013-tól érvényes változásai - az új kategória besorolásokból adódó támogatási kulcsok - számukra nem kedvezőek. Forrás: MTI

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x